Duzsi Tomi wine biking

Friss topikok

Címkék

Párizs, borkóstoló veresny eu-s diákoknak

2012.06.10. 11:56 duzsitomi

Március elején Pariszban jártunk a Salon d'Agriculture nevű mezőgazdasági kiállítás keretében megrendezett borkóstoló versenyen. 

A versenyen az évfolyamból hárman indultunk, Jörg Wendel egy német srác, Selmeczy Anna , és jó magam.

A megérkezéskor találkoztunk a magyarországi különítmény többi tagjával, akik a Kaposvári Egyetemről és Tokajból érkeztek, dr. Bokor Árpád volt az értünk felelős tanár, Várkoly Eszter szintén a kóstolóra jött, Olsovszky Árpi pedig az élőállat bírálati versenyre érkezett.

A francia köszöntő bizottság egyik tagja magyarul szólt hozzám,később az is kiderült Ivánról, hogy ő volt a Tokajba érkező egyik első francia a rendszerváltás után. 

Hétfő estére kellett megérkezni, én hajnal 5-kor indultam fel Párizsba, hogy az agrárkiállításon az nap is szétnézhessek vehessek.

Másnap borkóstoló tréningen vettünk részt. Majd ezután mindenki bemutathatta hazája ételeit, italait. Majd 150 palackborral érkeztem Franciaországba, szóval vittem ide is a Kékfrankos válogatásunkból, a Kadarkánkból  illetve a Syrahból. Amiknek a főszervezők körében is sikere lett:).

Szerdán 10 órákkor indult a verseny. Két csoportban versenyeztünk, az egyikben csak francia diákok voltak, a másikban pedig mi más országokból érkezett kóstolók vettünk részt. A verseny eléggé kiélezett volt.  A 400 elérhető pontból egyedül egy francia diák ért el 300 feletti eredményt (320). A nemzetközi mezőnyben nagyon szoros volt a verseny, az első 7 helyezett bő 10 ponton belül került. Selmeczy Anna és egy portugál srác kapott 272 pontot, majd egy bolgár lány 270 pontot, ők kerültek be a döntőbe. A német évfolyamtársam 264 pontot szerzett, én pedig 261-et, utánunk pedig kb. 15 lemaradással következtek a többiek. 

A verseny során különböző francia régiók(nem feltétlen jól ismert helyek), sokszor helyi fajtájit kóstoltuk. Ez tette a versenyt még érdekesebbé. A fináléban Annáék egy dél-francia csemegebort kaptak, amit csak egy pincénél készítenek Montpellierben. Ezt kellett felismerni.

Anna nyerte a versenyt, mert ő határozta meg legpontosabban a régiót, ami ezesetben nem volt egyszerű.

Ezúton is gratulálok neki!

Jörg 6. lett, jómagam 7. Várkoly Eszter pedig, ha jól emlékszem a 14. helyezést szerezte meg a 30 indulóból.

Azaz mi magyarok európai szinten is szépen teljesítettünk. (Egyéb irányt a versenyt pár éve szintén egy magyar lány nyerte meg, Berecz Stéphanie unokahúga és egyben barátom Szamosváry Lili. 

A verseny után a malacok karámjában volt a díjátadó, mert hát mezőgazdasági kiállításról lévén szó:).

Ahol volt szerencsénk a francia mezőgazdasági miniszterrel és egy oktatási államtitkárral is találkoznunk. Itt garmadával készítettek fotókat rólunk a paparazzikJ. 

Majd ezután természetesen a magyar különítménynél szétnéztünk a párizsi éjszakában:).

Itt is szeretném megköszönni a Vinifera Msc koordinátorainak,hogy beválasztottak a versenyre készülő csapatba.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://duzsitomi.blog.hu/api/trackback/id/tr454576404

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása